Bouwconcern BAM gaat de A-pier op Schiphol afbouwen. Dat heeft de luchthavenexploitant besloten. Volgens Schiphol heeft BAM tijdens de aanbesteding laten zien de capaciteit in huis te hebben om de klus te klaren. Schiphol besliste eerder „na intensief overleg” te breken met de vorige aannemer, een combinatie van bouwconcern Ballast Nedam en TAV. De bouw van de pier ging gepaard met hogere kosten en duurde ook langer dan gepland.
Benschop
Schiphol-baas Dick Benschop had eerder al aangegeven „lastige gesprekken” te voeren over de kwestie met de vorige bouwers. De pier had in eerste instantie eind 2019 opgeleverd moeten worden. Hoe groot de vertraging was en hoeveel duurder de bouw al uitviel, zei Schiphol niet.
BAM begint de werkzaamheden in september. In eerste instantie zullen bouwer en opdrachtgever een planning maken en vaststellen wat de kosten zullen zijn.
Einde aan een impasse
Daarmee komt voorlopig een einde aan een impasse die ontstond toen de luchthaven in november vorig jaar combinatie Ballast Nedam-TAV van het werk schopte. Dat was de bizarre ontknoping van een bouwproces dat al vanaf de gunning in 2018 stroef verliep. Regelmatig moesten onderdelen die net waren opgeleverd weer worden afgebroken of verplaatst als gevolg van ontwerpwijzigingen en mismanagement. De sfeer op de bouwplaats was om te snijden. Sterke (bouw)cultuurverschillen tussen het Britse ingenieursbureau en de Nederlandse en Turkse aannemers deden daar nog een schep bovenop.
De gunning van de afbouw vond al een paar weken terug plaats, maar moet nog officieel worden bekendgemaakt. Maandag liep de Alcatel-termijn af waarin concurrenten bezwaar kunnen maken tegen de voorgenomen gunning. Daarmee zijn alle voorbehouden van de baan en is de gunning aan BAM definitief.
Hoogst verbaasd
Iedereen rondom het project is hoogst verbaasd over de uitkomst. Alom werd ervan uitgegaan dat Heijmans de pier zou gaan afbouwen. De aannemer uit Rosmalen was namelijk al eind vorig jaar benaderd om de onaffe constructie wind- en waterdicht te maken. Voormalig Heijmans topman Gerrit Witzel speelde ook nog eens een hoofdrol in het gladstrijken van het stroeve bouwproces namens de luchthaven en het op de rit krijgen van de voltooiing.
Lees hier het interview met Gerard Geurtjens in het Velox Magazine
Project-directeur Gerard Geurtjens van Schiphol bevestigt tegen Cobouw de gunning aan BAM. Heijmans heeft samen met VolkerWessels wel de bouw van de zogeheten emergency works gekregen. Dat zijn de tijdelijke maatregelen, zoals het wind- en waterdicht maken, maar ook het voltooien van de infra rondom de pier, zodat BAM met de werkzaamheden kan beginnen.
Gehate contractvorm
Geurtjens laat ook weten dat er niet langer is gekozen voor de gehate Fidic-contractvorm, die tot zulke gespannen verhoudingen leidde tussen opdrachtgever Schiphol, hoofdaannemer Ballast Nedam-TAV en alle onder- en onderaannemers. Die waren daardoor gedwongen tot een omslachtige papierwinkel waarbij ze pas heel laat hun facturen kregen vergoed. Over meerwerk, dat eerder regel dan uitzondering was, ontstond ook steevast discussie. Nog afgezien van de onbetaalde facturen die in de tientallen miljoenen lopen, wachten onderaannemers sowieso allemaal nog op de zogeheten retentievergoeding van 5% en de bankgarantie van 5%.
In plaats van het Fidic-contract is nu gekozen voor een UAV-contract. Dat is volgens Geurtjens logisch omdat er alleen maar Nederlandse aannemers bij het werk betrokken zijn. Bij de aanbesteding deed nog wel één internationale combinatie mee, maar die werd niet uitverkoren, waardoor het volgens hem logischer werd om terug te vallen op een Nederlandse contractvorm waar iedereen vertrouwd mee is.
Gerard Geurtjens over de afbouw van de A-pier
Eerder deze zomer hebben wij Gerard Geurtjens geïnterviewd voor onze reportage over luchthavens in Nederland. Naast een interview in het Velox Magazine bestond de bijdrage van Gerard ook uit een podcast aflevering en mocht onze crew langskomen op de A-pier voor een projectvideo. Het resultaat van deze video zie je hieronder: