HET PROJECTBUREAU VOOR MEESTERS IN DE BOUW
menu
Home Dit is Velox Nieuws De kwalitatieve groei van Eindhoven Airport
NIEUWS
22 februari 2023 / 5

De kwalitatieve groei van Eindhoven Airport

Olaf Broeders, Head of Airport Development bij Eindhoven Airport

Olaf Broeders, 44 jaar, werkt ruim tien jaar bij Eindhoven Airport. Als lid van het Leadership Team is hij daar verantwoordelijk voor Airport Development, zowel op het gebied van bouw- en infra als innovatie. Vanuit de strategie werkt hij aan een luchthaven waar de kwaliteit voorop staat en de wensen en behoeften van de reizigers, bezoekers en de medewerkers het uitgangspunt zijn.

Eindhoven Airport gaat uitbreiden. Niet dat er een knoeperd van een nieuwe terminal wordt aangebouwd, want daarvoor is op de luchthaven geen plek. “De terminal wordt uitgebreid om de kwaliteit en het comfort voor de reizigers en medewerkers te verhogen”, benadrukt Broeders. “We hebben nu geen groeiambities omdat we op dit moment aan ons plafond zitten.”

Ruimte, of eigenlijk: het gebrek daaraan, is een van de grootste fysieke uitdagingen waar de Eindhovense luchthaven mee kampt. De vierkante meters zijn schaars en elke vierkante meter op het perceel moet optimaal worden benut. Om het maar even plat te slaan: Eindhoven Airport komt gates en bagagebanden voor het aankomstproces tekort en dat beïnvloedt de beleving op de luchthaven. Ook het Non-Schengengebied moet groter worden en er kan meer horeca komen. “We willen onze passagiers en medewerkers voldoende rust en ruimte bieden in de terminal. Al met al hebben we meer lucht nodig. Daarom moet de bestaande ruimte van de Airport op een slimme manier worden vergroot, zeker gezien het feit dat deze luchthaven staat voor ‘easy on your way’, dus voor overzichtelijkheid en een prettig, stressvrij tijdspad,” legt Broeders uit. “We zijn een menselijke luchthaven en willen dat ook in de toekomst graag blijven.”

Werk en wachtverzachters

Makkelijker gezegd dan gedaan, want de Nederlandse airports, Eindhoven incluis, dreigen de komende vakantiemaanden weer net zo druk te worden als voor corona, terwijl de personeelstekorten alleen maar groter zijn geworden. Broeders ziet die krapte op de arbeidsmarkt ook, vooral bij onze afhandelaar, airportbeveiliging en horeca: “Ook Eindhoven Airport heeft hinder van de krapte op de arbeidsmarkt. Het wordt druk dit voorjaar en deze zomer en het wordt vanwege het gebrek aan personeel flink aanpakken.”

De luchthaven is daarom voor het eerst in de geschiedenis met een proactieve communicatiecampagne bezig, waarin passagiers onder meer wordt gevraagd geduld te betrachten en ook vriendelijk te blijven tegen airport-medewerkers. “Voor de komende zomer zijn we bovendien bezig met wachtverzachters voor onze passagiers en werkverzachters voor ons personeel.” Dat laatste betekent volgens Broeders dat je goed naar hun wensen moet luisteren en ze tijdens de drukke zomerdagen meer moet aanbieden dan een ijsje of een flesje water: “Je moet heel zorgvuldig met je mensen omgaan, zij zijn je ambassadeurs.” Want om dat personeel vast te houden, moet de werkplek wel aantrekkelijk zijn en blijven, weet Broeders. Ook innovaties helpen daarbij. “Collega’s krijgen bijvoorbeeld de ruimte om mee te helpen processen op de luchthaven te vernieuwen en verbeteren. Dat vinden ze ook leuk en geeft een extra dimensie aan hun werk.”

Prijsstijgingen

Los van het personeelstekort ziet hij ook een uitdaging in de uitbreiding van de terminal. Materialen zijn duurder geworden en de levertijden zijn onzekerder dan voorheen. “Dat houdt mij wel bezig,” zegt Broeders. “Het is voor ons projectteam en de kostendeskundigen nu heel lastig rekenen en anticiperen. Dat maakt diverse projecten best spannend, maar het weerhoudt ons er niet van deze voort te zetten.” Eerst moet er voor de uitbreiding van de terminal nog een definitief ontwerp komen, dat er waarschijnlijk eind dit jaar, begin volgend jaar zal zijn. “Ik realiseer me wel: er komt een moment waarop we de verplichting aangaan het écht te gaan realiseren. Ik hoop dat het tegen die tijd met de prijzen en leverbaarheid weer een beetje in balans is.”

Zo niet, dan zou het wel eens kunnen gebeuren dat de luchthaven in dit bouwproject prioriteiten moet gaan stellen, bijvoorbeeld door de bovenverdieping nog even casco te laten, zodat de druk die op de aankomsthal ligt wel tijdig kan worden verlicht. Broeders hoopt natuurlijk dat het zover niet hoeft te komen: “We zijn in nauw contact met verschillende partijen, om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. We hopen dat het nieuwe gedeelte er in 2025 grotendeels staat, maar zijn ons ervan bewust dat dat tegen een andere prijs zal zijn dan we twee jaar geleden hebben gebudgetteerd.”

Ambities

En hoe ziet de toekomst van Eindhoven Airport er verder uit? Positief, als het aan Broeders ligt: “Wij geloven echt in het verder verduurzamen van de luchtvaart. Ik denk dat wij daar, ondanks dat we een kleine speler zijn, al een mooie voorbeeldfunctie in vervullen. We hebben een sterke en ambitieuze roadmap naar 2030 en er zijn al ambities voor de energietransitie uitgewerkt. In 2026 willen we energieneutraal zijn en op een aantal gebieden misschien zelfs al energiepositief.” Ook elektrisch vliegen gaat een vlucht nemen. Daarom neemt de luchthaven het voortouw in het project Power Up-t, waarin ook Royal Schiphol Group, Rotterdam The Hague Airport, Groningen Airport Eelde en Maastricht Aachen Airport gaan testen met elektrisch vliegen. Over een paar jaar zullen de eerste elektrische passagiersvluchten al actief zijn.

Circulair bouwen staat uiteraard ook prominent op het to-do-lijstje van Broeders: “Bij al onze projecten ligt de lat hoog. De uitbreiding van de terminal zal dan ook veel meer modulair en circulair zijn dan ooit tevoren. Voor het project is net de architect geselecteerd: EGM Architecten. “We zijn nu bezig met het formeren van het bouwteam,” vertelt Broeders, “Bij die selectie draait het ook sterk om verduurzaming en circulariteit.” De groene ambities van de luchthaven gelden niet alleen voor de uitbreiding van de terminal, maar ook voor het World Trade Center dat in de toekomst aan de overkant van de terminal wordt gerealiseerd: “Wat ons betreft wordt dat het groenste WTC van Nederland en wordt het onderdeel van het nieuwe Eindhoven Airport District.”

Innovatie

Aan groene innovatiekracht geen gebrek in de buurt, Eindhoven Airport is onderdeel van Brainport Eindhoven. “We zitten hier in de slimste regio van Nederland met veel innovatieve en creatieve partijen, het is echt een luxe dat wij daar onderdeel van mogen zijn”, vindt Broeders. Het leidt tot interessante samenwerkingen met de Technische Universiteit Eindhoven en Brainport Development, waarin Eindhoven Airport als partner en fieldlab fungeert.

Maar, benadrukt hij: “Wij zijn soms nog voorzichtig in het voorsorteren op toekomstige ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie, want alles hangt af van het gedrag van passagiers.” Gaat de passagier van de toekomst bijvoorbeeld direct na zijn vlucht naar huis en laat hij zijn bagage thuisbezorgen? Of wil hij daar simpelweg niet aan? “Gedrag blijft lastig te beïnvloeden. We hebben een slim masterplan waarin het gebouw dusdanig aanpasbaar is dat hierop kan worden ingespeeld. Maar voorlopig houden we er zo veel mogelijk rekening mee dat die koffer in de toekomst nog steeds op de bagageband naar de passagier wordt gebracht.”

Groene luchthaven

Wat is Broeders favoriete luchthaven op de hele wereld? “Dat vind ik altijd een lastige vraag. Ik denk dan toch Singapore, die luchthaven heeft een prachtig binnengebied, met een geweldige tuin inclusief een waterval. Ik geloof echt in dat concept van een groene luchthaven, waarin je binnen en buiten met elkaar integreert, waar je je kunt ontspannen enook prettig kunt vliegen. Dus eigenlijk is mijn favoriete luchthaven Eindhoven Airport. Het Eindhoven Airport van de nabije toekomst.”

Dit artikel las je eerder in het Velox Magazine editie 4.
"Je moet heel zorgvuldig met mensen omgaan, zij zijn je ambassadeurs"

Personeelstekort, woningtekort en energietransitie

Op deze thema's maken wij het verschil

Als projectbureau bevinden wij ons middenin de projectketen. Het woningtekort, personeelstekort en de energietransitie zien wij als een gezamenlijke uitdaging, waarbij we als Velox onze kennis van duurzaam bouwen, nieuwste technieken, HR en de inzet van personeel bij elkaar brengen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Meer nieuws

Contact

Vragen of interesse?

Ik ben elke werkdag tussen 7:00 en 19:00 bereikbaar.
Heb je nog vragen?
Kisito Zonneveld Consultant Bouw, Installatie- en Civiele techniek
Kisito Zonneveld