De huizenmarkt. Het is er bijna niet over gegaan in de afgelopen verkiezingscampagnes, maar het was toch een belangrijk onderwerp voor veel kiezers. De drie belangrijkste thema's voor kiezers waren gezondheidszorg op 1, woningmarkt op 2 en klimaat op 3, blijkt uit een peiling van I&O research.
Waarom ging het tijdens de verkiezingen nauwelijks over de krapte op de woningmarkt?
In Nederland zijn we het er min of meer over eens: er moeten veel meer huizen worden gebouwd en dat kwam ongeveer in ieder verkiezingsprogramma terug. De consensus hierin is 1 miljoen woningen in tien jaar tijd. Smeren we dat uit over het decennium, dan zijn dat 100 duizend woningen per jaar.
Het is een mooie ambitie, maar ook een loze belofte. Want zo'n groot aantal nieuwe huizen gaat niet gebeuren. Want
- We lopen al achter als we kijken naar het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen. Als we er vanuit gaan dat de bouw van een huis zo'n twee jaar duurt, van voorstel tot sleuteloverdracht en zonder dat er iets fout gaat, dan zouden we er dit jaar 57.000 woningen bij krijgen. In 2019 is namelijk dat aantal aan bouwvergunningen afgegeven.
Ook in 2020 zijn er 'slechts' 66.000 vergunningen afgegeven, nog steeds een stuk minder dan 100.000. Dat betekent dat alleen als we dit jaar veel meer vergunningen afgeven dan voorgaande jaren, kunnen we op z'n vroegst in 2023 die 100.000 bereiken. Echter, we lopen dan wel 3 jaar achter. Om dat vervolgens in te halen, zouden er in de jaren daarna juist nog meer dan 100.000 vergunningen afgegeven moeten worden.
- Ook corona- en stikstofproblemen hebben hun invloed gehad en zullen dat in ieder geval komend jaar blijven houden. Maar ook als we daar op korte termijn van verlost worden, zijn we er nog steeds niet, blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving. ''Zelfs wanneer de politieke partijen in staat blijken een significante versnelling van de woningbouw mogelijk te maken, zal er aan het einde van de komende kabinetsperiode nog altijd een woningtekort zijn. De schaarste aan middelen (grond en arbeid) bepaalt op korte termijn wat er kan. Oplossingen die bepaalde groepen vooruit helpen gaan daarom ten koste van het helpen van andere groepen en andere opgaven zoals het verduurzamen van woningen en ruimte voor de energietransitie en natuurontwikkeling.''
- Beginnen we met het kijken naar de grond: waar gaan we bouwen? In de stad en dan de lucht in is niet voldoende. Om de doelstelling te halen, zal er ook naar landbouwgrond gekeken moeten worden. Echter, dat is controversieel. Het zal lang duren voor de politiek daar uit is.
- Tevens is er een flink tekort aan arbeidskrachten in de bouw om de doelstellingen te halen. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) schat dat er dit jaar zo'n 458.000 mensen in de bouw zullen werken. Over drie jaar zullen dat er 483.000 moeten zijn. Een toename van 25.000(!) banen. Dat geeft voor de huidige arbeiders in de bouw baanzekerheid. Echter, zegt het EIB: ''Ook zal de bouw opnieuw de concurrentie moeten aangaan met andere sectoren om extra personeel aan te trekken.''
Er is dus vrees voor personeelstekort, waardoor de bouw nog meer vertraging oploopt.
Dit is de oplossing voor personeelstekort in de bouw
Ben jij op zoek naar professionals in de bouw? Velox kan je daarbij helpen. Door overzicht van de markt en inzicht in de beschikbaarheid en kwaliteit van UTA personeel in de bouw nauwlettend in de gaten te houden, te rapporteren en analyseren, weten we bij Velox wanneer welke professionals beschikbaar komen voor nieuwe projecten. Hierdoor zijn we in staat in een vroeg stadium (tot wel een half jaar voor de startdatum van een project) aannemers te helpen met strategische personeelsplanningen (SPP).
Weten hoe wij jouw organisatie hiermee van dienst kunnen zijn? Lees meer op velox.nl/voor-opdrachtgevers of neem direct contact met ons op.
Bronnen:
Folkert, R., Hilbers, H., Schilder, F., Schouten, M., Tiktak, A., Boezeman, D., Hekkenberg, M. & 't Hoen, M. (2021). ANALYSE
LEEFOMGEVINGSEFFECTEN. Geraadpleegd van pbl.nl
RTL Z. (2021, 17 maart). 100.000 nieuwe huizen per jaar bouwen: iedereen wil het, maar zal het lukken? • Z zoekt uit. Geraadpleegd van het YouTube kanaal van RTL Z
De schaarste aan middelen (grond en arbeid) bepaalt op korte termijn wat er kan